Blog

Wat is holistisch coachen eigenlijk

Deel dit op Social Media

Holistisch coachen

Waarom zou je naar een coach gaan? Dat doe je toch niet zomaar? Dan moet er wel wat met je zijn?

Gelukkig zien we dat dit verandert en steeds meer mensen een coach bezoeken. Niet omdat er wat is, maar juist als een soort check met hoe het op dat moment met je gaat, een leefstijl- en vitaliteitscheck. Ook wordt coaching vaker preventief ingezet binnen bedrijven. 

De auto moet elk jaar gekeurd worden, onze telefoon laden we op als deze leeg is, de koelkast vullen we als deze leeg is, maar hoe zit het met jou als mens?

Hoe fijn is het als je goed in je vel zit? In deze tijd wordt er veel van je gevraagd. Je moet een leuke baan hebben, je wordt overspoeld met nieuws, je moet er verzorgd en fit uitzien volgens de social media, wilt op de hoogte blijven van wat iedereen doet op een dag, partner, kinderen, familie, vrienden hebben aandacht nodig. 

De cijfers liegen er niet om: in Nederland heeft 1 op de 6 werknemers een burn out en 88% van de mensen ervaart dagelijks stress. 

Om dit voor jou inzichtelijk te maken is het goed om regelmatig een coachsessie in te zetten. Maar het kan ook als je steeds in hetzelfde cirkeltje blijft lopen, je voor een keuze staat, je weer wilt weten wat voor jou belangrijk is, je iets wilt veranderen in je leven, maar het lukt niet. 

Checkmoment 

Je kunt coachen inzetten als een soort APK (algemene periodieke keuring) voor de mens. Hoe gaat het echt met je? Hoe gaat het met (ont)spanning, voeding, wat is belangrijk? Waar word je blij van? Wat is je doel? Sta je voor een keuze? Hoe graag wil je iets bereiken/veranderen?

Mensen die goed in hun vel zitten zijn positiever, zijn meer gemotiveerd, bereiken hun doel(en) eerder en hebben meer veerkracht. 

Een coach die naar de onderlinge samenhang van de verschillende facetten van het menszijn kijkt noem je holistisch coach. 

Holistische kijk op de mens

Door te coachen op holistische wijze worden alle facetten van het menszijn aangetipt. 

De definitie van holistisch: wanneer er naar het geheel wordt gekeken en niet naar de som van de verschillende onderdelen waarvan iets is opgebouwd. Bij een holistische geneeswijze wordt het gehele individu betrokken. Volgens het holisme hangt alles met elkaar samen. 

  • Zingeving: helder zicht op: wie ben ik, wat wil ik, wat vind ik werkelijk belangrijk? Het gevoel stabiel, tevreden en gelukkig te zijn.
  • Mentale fitheid: een heldere visie en positieve kijk op de toekomst, om kunnen gaan met gevoelens en gedachten, veerkracht.
  • Eigen regie: intrinsieke motivatie, zelfsturing, commitment en focus, verlangen en enthousiasme en eigen regie.
  • Sociaal emotionele balans: (h)erkennen van en effectief omgaan met eigen emoties en die van anderen, empathie, relaties onderhouden en verbinden.
  • Fysieke balans: beweging, voeding, (ont)spanning, lichaamssamenstelling. 

Tijdens een coachsessie ga je deze gebieden verkennen en kijken wat aandacht nodig heeft. De verschillende vlakken staan met elkaar in verbinding. Jij geeft aan waar je mee aan de slag wilt gaan en de coach kijkt welk coachmodel/methode hier het beste op aansluit. 

Het kan zijn dat je beter in je vel wilt zitten, meer zelfvertrouwen nodig hebt, weer verbinding wilt voelen met jezelf of gewoon even je hart luchten.

Met persoonlijke begeleiding van een coach, ondersteuning en aandacht kom je tot hetgeen je nodig hebt. Alles wat je nodig hebt zit al in je. Je moet alleen nog daarop durven vertrouwen.

Ontdek meer blogs

Bewegen gezonde leefstijl
Overige

Bewegen hoort bij een gezonde leefstijl

Bij een gezonde leefstijl hoort bewegen. Lichaamsactiviteit draagt bij aan een goed gevoel, beter immuunsysteem, ontspanning en voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziekten, dementie